Ana içeriğe atla

#bilmemizgerekenler CoronaVirüs (CoVid-19)

               Sevgili okuyucularım tekrardan merhaba. Bu yazımı karantinanın bilmem kaçıncı gününden sizler ile paylaşıyorum. Henüz akıl sağlığımı kaybetmiş değilim. Karantinada yapacağımız şeyler çok kısıtlı. Peki neden evdeyiz? Bizi eve tıkan şey ne? Hadi gelin bizi eve tıkan arkadaşı biraz inceleyelim.


  • Corona Virüs Nedir?
              Koronavirüs hastalığı (COVID-19), daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır.
Bu virüs öksürük, ateş ve daha ağır vakalarda zatürre gibi belirtilerle solunum hastalığına (grip gibi) neden olur.


  • Corona Virüs Nasıl Bulaşır? 
               Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.    

  • Kimler Risk Altında?
                 COVİD-19 enfeksiyonu ile ilgili şimdiye kadar edinilen bilgiler, bazı insanların daha fazla hastalanma ve
ciddi semptomlar geliştirme riski altında olduğunu göstermiştir.
                  Vakaların yüzde 80'i hastalığı hafif geçirmektedir. Vakaların %20’si hastane koşullarında tedavi edilmektedir. Hastalık, genellikle 60 yaş ve üzerindeki kişileri daha fazla etkilemektedir.
- Hastalıktan En Çok Etkilenen Kişiler:
  • 60 yaş üstü olanlar
  • Ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan insanlar:
  • Kalp hastalığı
  • Hipertansiyon
  • Diyabet
  • Kronik Solunum yolu hastalığı
  • Kanser gibi
  • Sağlık Çalışanları
      Yani anlayacağınız sevgili okuyucularım. Koronavüris nedeniyle herkes tehdit altında. Bu yüzden kişisel hijyenimize dikkat edelim. Tedbirlere uyalım, ve en öndmelisi evden çıkmayalım. Sevdiklerimizi tehlikeye atmayalım. Şimdi isterseniz virüs hakkında çözdüğüm bir kaç testi aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. Teşekkür ederim.

Yorumlar

  1. Sevgili Efe merhaba.gündemde olan bir konuyu yazman çok iyi fikir. Hatta yazı dizisi bile çıkar bu konudan :)) Sevgilerimle

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

#geziyorumgosteriyorum | Bodrum Halikarnas Mozolesi

               Selamalar sevgili okuyucularım. Umarım iyisinizdir. Gezi kategorim ile sizlerleyim. Bugün #geziyorumgosteriyorum kısmında Bodrum'da bulunmakta olan Halikarnas Mozolesini geziyorum. Hadi size Mozoleyi tanıtayım.      Halikarnas Mozolesi Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi tarafından Halikarnassos'da yaptırılmış. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini birleştiren, oldukça büyük boyutlardaki mezar.  Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir.       Mozole alanı bugün açık hava müzesi olarak düzenlenmiştir. İçeri girildiğinde sağda Bodrum tipi bir ev görülmektedir. Solda görülen uzun yapı içinde Mausoleion'la ilgili kabartmalar, maket ve bazı çizimlerle yapıya ait mimari parçalar sergilenmektedir.       Dünyanın Yedi Harikası 'ndan biri diye tanımlanan mozolenin yükseldiği yer bugün b